שאלות ותשובות – שאל בני ונען…(כמאמר הגששים)

דייג אוהב דגים?nof
אי אפשר לגדל דגים בלי לאהוב אותם ולהתמסר לגידולם. בחוות “דגי הדן” אנו עושים הכול כדי לשמור על בריאות הפורלים ולדאוג למזונם, למים זכים ולחמצן בשפע. וכן, אנחנו גם אוהבים אותם בצלחת…

מאיפה משתין הדג?
זו שאלה שכבר הפכה לפתגם: “אני עוד אראה לך מאיפה משתין הדג”. לדג יש נקב בתחתית הבטן דרכו הוא מפריש את הפסולת ודרכו הנקבה מטילה את הביצים.

האם נכונה האמרה שרק דגים מתים שוחים עם הזרם?
לא כל כך… זה דימוי טוב כדי לבקר אנשים שאינם מעיזים להתנגד למקובל. למעשה דגים רבים שוחים עם הזרם: הסלמון למשל יורד עם הזרם במורד הנחל בו נולד, מגיע לשפך ומימנו אל הים. גם הצלופח האטלנטי נישא על גבי זרם הגולף ממשולש ברמודה עד חופי מערב אפריקה, ספרד, צרפת ואנגליה.

מה מיוחד בפורל שלכם?
הפורל שלנו הוא היחיד בארץ הגדל בנחל סמוך מאד למקורו, ללא שפכים ומזהמים. הוא נהנה ממי הדן הצוננים והזכים הניתנים לו בשפע.

איך יודעים שהדג שקנינו טרי?
לא קשה לדעת: עיניו מבריקות ולא שקועות, הזימים עדיין אדומים או לפחות ורודים, ובשרו גמיש לנגיעה.

האם הפורל כשר?
כשר למהדרין. יש לו סנפיר וקשקשת, כנדרש בתורה, קשקשיו ניתנים לקילוף ללא פציעת העור (זו דרישה של פוסקי הלכה ולא תנאי מהתורה) , ולכן זכה לכל האישורים הדרושים והוא מבוקש מאד במשפחות חרדיות.

האם בעת ההכנה צריך להוריד מהפורל את הקשקשים?
מיותר לגמרי. קשקשי הפורל עדינים , מתרככים עוד יותר בעת ההכנה ואינם מורגשים בעת אכילתו.

למה הפורלים קופצים נגד הזרם?
הפורל, כשאר בני משפחת הסלמון , אוהב לשחות נגד הזרם על מנת להגיע אל המים הנקיים והעשירים ביותר בחמצן שבמעלה הנחל, לצורך כך יש לקפץ מעל סלעים ומפלים בנחל. תכונה זו מקנה לו את בשרו המוצק והטעים ומבנהו המוארך.

מה הקשר בין פורל, טראוט, טרוטה ודג השמך?
פורל וטראוט הם שמות הדג בשפות אירופאיות ובאנגלית. טרוטה הוא השם העברי לפי החלטת האקדמיה ללשון. בשעתו תרגמו את שם חמישית הפורל של שוברט לחמישית דג השמך – אולי בין הדמיון בין שמך לסמק , דג בערבית. אנו מכירים את המנגינה כנעימת השיר על פרחי הצבעונים.

איך מכינים פורל?
המון אפשרויות. אי אפשר לפשל בהכנת הפורל – מטוגן, אפוי, מבושל, בגריל. כדאי להיכנס למדור המתכונים באתר.

למה הפורל נחשב לדג בריא?
הדג עשיר מאד באומגה 3 . לפי מומחים בארה”ב ובריטניה, אכילת פורל במשקל 250 גרם פעם בשבוע מספקת לא רק מעדן אלא גם את רמת אומגה 3 הדרושה לאדם. ליתר פרוט כדאי להיכנס למדור הבריאות באתר.

איך נושם הדג?
משני צידי ראשו של הדג נמצאים איברים הנקראים זימים ובעזרתם הוא נושם. הדג יוצר , בעזרת תנועות פיו, תנועת מים סביב הזימים והחמצן המומס במים נקלט בהם ומועבר לכל אברי גוף הדג. ישנם דגים – כמו הצלופח, למשל – שמסוגלים לנשום גם דרך נקבוביות בעורם, דבר שמאפשר להם שהיה לא ארוכה מחוץ למים, בתנאי לחות.

איך הפורלים מתרבים?
בהגיע עונת ההטלה מחפשות הנקבות מקום שקט במעלה הנחל ושם הן מטילות את ביציהן – כ – 3000 ביצה לכל נקבה. הזכרים מנצלים הזדמנות רומנטית ומפרישים על הביצים את הזרע. הנקבה מגיעה לבגרות מינית ולהבשלת הביצים במים שהטמפרטורה שלהם לא מעל 12 מעלות צלזיוס. מי הדן הם 14 – 15 עלות, “חמים” מדי, ולכן אנו מייבאים ביצים מופרות מחו”ל.

למה מי הדן קרים כל כך?
מי הדן נובעים מחללים תת קרקעיים שתחילתם במורדות החרמון והם מתמלאים מהשלג הנמס ונספג בקרקע. טמפרטורת המים קבועה במשך כל השנה, 14 – 15 מעלות צלזיוס, מה שמאפשר את גידול הפורלים. במים חמים יותר, אפילו רק 2-3 מעלות נוספות, הפורל כבר לא מרגיש כל כך טוב, מפונק שכזה…

ביקרנו בחווה וראינו שהבריכות מכוסות ברשתות. למה?
חוות דגי הדן גובלת בשמורת תל דן שהיא גם שמורה של אנפות לבנות ואנפות לילה. בחושן הבריא הבחינו האנפות שלפניהן דג מעדן, טעים ועשיר באומגה 3, והיו ברצון חוגגות עליו. כחובבי טבע בעצמנו אין לנו עניין לפגוע בהן, ואנחנו מגנים על הדגים באמצעות אותן רשתות.